Waar wij u mee kunnen helpen
Jurion is een van de weinige advocatenkantoren die zijn gespecialiseerd in het onderwijsrecht. Indien u juridische ondersteuning op dit gebied nodig heeft, kunt u daarvoor contact opnemen met Jurion.
Jurion is een van de weinige advocatenkantoren die zijn gespecialiseerd in het onderwijsrecht. Indien u juridische ondersteuning op dit gebied nodig heeft, kunt u daarvoor contact opnemen met Jurion.
Een belangrijk onderdeel van de praktijk van mr. Berkhout is het begeleiden van de medezeggenschapsraad (MR) bij een voorgenomen fusie. Een fusie van een school of scholen is voor alle betrokkenen een ingrijpende gebeurtenis. De betrokken medezeggenschapsraden hebben dan ook een instemmingsrecht.
Artikel 10, aanhef en onder h, Wet medezeggenschap op scholen (hierna: Wms) luidt:
’’Het bevoegd gezag behoeft de voorafgaande instemming van de MR voor elk door het bevoegd gezag te nemen besluit met betrekking tot in ieder geval de volgende aangelegenheden: overdracht van de school of van een onderdeel daarvan, respectievelijk fusie van de school met een andere school, dan wel vaststelling of wijziging van het beleid ter zake, waaronder begrepen de fusie-effectrapportage, bedoeld in artikel 64b van de Wet op het primair onderwijs, artikel 66b van de Wet op de expertisecentra en artikel 53f van de Wet op het voortgezet onderwijs.’’
Op grond van dit artikel kan het bevoegd gezag in beginsel niet overgaan tot fusie, zonder dat de medezeggenschapsraad heeft ingestemd met de fusie en de bijbehorende fusie-effectrapportage (hierna: FER).
In de FER beschrijft het bevoegd gezag welke effecten de fusie heeft. De FER wordt samen met het voorgenomen fusiebesluit voorgelegd aan de MR, die dan kan instemmen met de fusie of de fusie kan tegenhouden door zijn instemming te onthouden. Indien de MR zijn instemming onthoudt, dan heeft het bevoegd gezag de opties om van de fusie af te zien of de Landelijke Commissie voor Geschillen WMS (hierna: LCG WMS) te verzoeken om vervangende instemming.
Indien het bevoegd gezag de LCG WMS verzoekt om vervangende instemming, zal de LCG WMS toetsen of de MR in redelijkheid zijn instemming heeft kunnen onthouden en of er zwaarwegende omstandigheden zijn die het voorgenomen besluit tot fusie rechtvaardigen.
Als de LCG WMS oordeelt dat de MR in redelijkheid tot het onthouden van zijn instemming heeft kunnen komen en er geen zwaarwegende omstandigheden zijn die een besluit tot fusie rechtvaardigen, is de fusie van de baan. De praktijk leert dat de LCG WMS de bevoegdheden van de MR uiterst serieus neemt en vervangende instemming nooit zomaar zal verlenen.
Wilt u meer informatie over wat Jurion voor u kan betekenen? Neem gerust contact op. Wij helpen uw MR graag gedurende het fusietraject.